Saya Sudah, Anda Bila Lagi part 2?



       Salam sejahtera, macam nak baca berita lak kan.. huhu. Entri kali ini adalah sambungan dari entri terdahulu yang bertajuk "Saya Sudah, Anda Bila Lagi?". Kepada yang belum mengikuti entri terdahulu boleh pergi kat link di atas, klik jangan tak klik. Entri kali ini saya akan dedahkan beberapa info tentang fungsi baru yang ada dalam windows 7.
       Haha korang jangan terkejut kalau lepas ni harga Pendrive turun dengan mendadak. kat sini aku nak dedahkan sedikit cane korang bleh save duit, tak payah beli pendrive lagi. Mesti korang terfikir-fikir cane plak kalau nak simpan file yang besar-besar kan kalau tak payah beli Pendrive lagi. Ok kat sini " kepada yang dah follow saya tukar ke Windows 7 sahaja dapat benefit ni" korang bleh gunakan cd/dvd anda untuk gantikan Pendrive korang. Ala tipu jer mamat ni kan, tu bukan gantikan pendrive, hoho jangan banyak bunyi lak sebelum anda baca entri ni sepenuhnya. Tak caya kan ? Ok sekarang ni korang pegi beli cd atau dvd untuk buat testimoni yang aku cakap macam mana nak jadikan Pendrive kt cd atau dvd tuan hamba sekalian. Korang bleh guna sama macam Pendrive gak. ade fungsi copy paste file, delete file dalam cd tanpa merosakkan cd, tambah file dan sebagainya lah yang selama ini hanya mampu dilakukan dengan Pendrive korang yang harga beriban.. ^_^.



       Masukkan cd kosong yang belum berisi tau, sebab kalau yang korang pernah gunakan sebelum ni memang xbleh guna dah. Kalau tak bleh guna cane aku bleh cakap bleh berfungsi macam pendrive kan, tipu arh mamat ni. Sabar ye !! dah korang gunakan kat Windows kuno sebelum ni kenapa ? hehe. Selepas korang masukkan cd yang belum digunakan tadi, akan keluar dua option iaitu guna sebagai cd - yang ni memang hampeh la selepas add dah tak bleh guna balik ataupun hapus file dia. Fungsi kedua ialah guna sebagai usb Pendrive, bila korang tekan fungsi ni windows akan tanya adakah anda pasti. Tekan jer jangan tanpa segan silu, selepas tu bila dah siap korang boleh la mula menggunakan cd tadi sebagai fungsi usb.
       Masih ada lagi satu masalah bila korang nak gunakan, iaitu macam mana nak masukkan file ke dalam cd td supaya jadi macam usb. Korang dah cuba banyak kali copy dan paste file kat dalam cd tu tp tak jadi-jadi gak kan. Kaedah dia korang pegi dekat file mana yang korang nak masukkan then right click dengan erti kata lain ketik tetikus anda sebelah kanan, kalau tak tau gak korang ambik marker then tulis kat tetikus tu. ^_^. lepas tu korang tekan send to, dah kata macam Pendrive kan. then file yang korang masukkan tadi siap korang kena lakukan satu step lg iaitu macam mana nak sediakan cd tu supaya boleh digunakan di komputer lain. Klik kanan dekat cd rom tu then eject, selepas tu Windows 7 akan secara automatik melakukan langkah yang diperlukan supaya cd tu boleh diakses dekat komputer lain.
       Cara nak delete atau hapus tu aku rasa korang dah biasa buat hari-hari kan. so aku rasa aku tak perlu nak bagi  penerangan yang panjang lebar pasal delete atau hapus ni. korang cuma perlu masukkan balik cd tadi then klik jer kat file memana korang nak delete atau hapus, selepas tu klik jer delete. setel masalah dunia Pendrive.. Selamat mencuba..

6 Komen Telah Diterima, Terima Kasih Yer!!

Anda Juga Mungkin Meminati Artikel Ini :

wazy said...

Hoho aku rasa dah cuba tips yang ko bagi ni,nice sharing bro

Ichigo said...

hehe.. entri ni untuk pengguna yang belum tahu. btw terima kasih kembali bro wazy

azizan4444 said...

huhu..trimas bro..aku slow skit bab2 cmni..ley rfer kt cni

Ichigo said...

xde masalah.. ape yang kita tahu kita kena share la.. hehe

hami asraff said...

aku dah pakai windows 7. setakat ni tahu burn ke cd je. tak tahu plak ada fungsi lain. thanks for sharing the good info. :-)

Anonymous said...

nice! :D

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))