Saya Sudah, Anda Bila Lagi ?



        Sedikit reviews pasal os terbaru keluaran Microsoft yang xasing lagi dan memang cun melecun ( tahap cimpanzi ) iaitu Windows 7. Maybe ramai yang dah try os ni dan termasuklah aku yang dah pakai os ni selama 3 bulan lebih lebih.. Bernama melaporkan ramai yang dihantar ke rumah sakit jiwa kerana tergila-gilakan os terbaru ni, antara sebabnya ialah interface dia yang memang smooth dan menarik, ade fungsi aero shack bkn aero dinamik tau. Goncang sebelum guna, haha mcm ubat lak bunyinya kan. Apabila korg goncang window akan auto minimize application lain selain dr application yg korg goncang tu. Ade fungsi windows aero yang terbaru bila korg tekan butang windows+tab, sebenarnya windows aero ni kt Vista pon dah ade, function yang tiada ialah fungsi cube. Kalau korang pernah guna linux ataupun mac os korg akan merindukan fungsi tu bila beralih kepada windows.. tatau bila windows ni nak apply compiz fusion dalam linux ke dalam window, tapi kalau korang nak guna gak fungsi box tu korang bleh gunakan cube dari third party software yang berlambak-lambak kat luar tu. tapi aku xrekemenkan sangat sebab benda ni menyebabkan pc ataupun lappy korang akan jadi berat sebab banyak gunakan resource tuk gadget tu.
       Microsoft menerapkan Copy Engine yang baru dan lebih pantas berbanding dgn os keluaran Microsoft yang terdahulu.. yang ni mmg best sbb bagi kaki-kaki movie macam aku bukan kaki wayang la sebab xpnh masuk panggung wayang pun. So nak copy movie dr dvd ke dalam hard disk mmg laju, kejap jer dah siap file yang besar. Ape bezanya 32 bit dengan 64 bit ? Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa Microsoft sentiasa keluarkan dua version ni.. yang aku tau 64 bit ni lagi bagus untuk handling RAM besar berbanding version 32 bit.. version 64 bit memang dibina untuk handling RAM yang besar, driver hardware dia pun berlainan dari version 32 bit. Apa-apa application yang korang pernah install kat version 32 bit tidak boleh digunakan dalam version 64 bit, so kalau korang guna version 32 bit sebelum ni then tetiba nak beralih ke version 64 bit disebabkan ada duit lebih sket upgrade RAM korang kena install balik software tu.
       Bagi kaki gamers lak, Windows 7 ni memang support banyak jenis games so korang xpayah risau nak fikir adakah games yang korg minat tu bleh main kat Windows 7 ni ker tak, kalau xbleh hurm malas la aku nak tukar. Jangan risau Windows 7 support semua jenis games setakat yang aku tau la, tp bagi online gamers korang kena gunakan version 64 bit disebabkan ada konflik dengan GameGuard. Setakat hari ini GameGuard hanya support Windows 7 versi 64 bit sahaja, mengikut pembangun perisian GameGuard company depa hanya support versi 64 bit ( dia ckp omputih la, aku buat terjemahan jer ni ). Ada banyak lagi yang aku nak tulis kat sini tapi rasanya sampai sini jer dulu reviews pasal Windows 7 ni, nanti aku sambung lagi di entri akan datang.. Kalau habiskan kat sini kang xde entri lak pasni.. huhu ^_^

7 Komen Telah Diterima, Terima Kasih Yer!!

Anda Juga Mungkin Meminati Artikel Ini :

missiesya said...

peh..advance do da ada window 7..ak je x lgi

Ichigo said...

hik hik.. hari-hari keje aku pomat pc memang la ada..

ariff said...

saya pun sudah. hehe.

♥akukahmilikmu®♥ said...

sy jer blum lagi..tak tau bila nk tukar..

lia_forever said...

best sgt ker?leh men shaiya ker..lalala

Ichigo said...

nak men shaiya kena install windows 7 64bit la sebab GameGuard dia xlps versi 32bit

muhdzahari said...

32bit dan 64bit kalau tak silap berkait dengan architecture processor. paling mudah, teras kembar 64bit dan teras tunggal 32bit.
walaupun RAM nya sama besar antara kedua-dua komputer, namun jika processor ini berbeza, dikatakan versi sistem operasi 64bit sepatutnya lebih mantap.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))